«Hvorfor tror du at du kan hjelpe meg?» spurte en psykolog da hun kom til meg for aller første gang.
Ja, det var faktisk det aller første hun sa til meg……..
Jeg måtte jo høre hvorfor hun spurte meg om et ettersom jeg aldri hadde påstått at jeg kunne hjelpe henne.
Det viste seg at hun var deprimert og at en annen psykolog hadde anbefalt henne å oppsøke meg.
Hvorfor kan pusten hjelpe mot depresjon?
For det første vil jeg være veldig forsiktig med å si at det er noen garanti for at det vil hjelpe, MEN det som er sikkert er at vi ved å roe ned pustemønsteret vårt skaper en større balanse i det autonome nervesystemet.
Mellom «fight or flight» og «rest and digest»-delen.
Dette oppnår vi ved å aktivere den største beroligende nerven i kroppen vår – vagusnerven.
Når vi er deprimerte har vi en overaktivering i «rest and digest»-delen, eller i parasympatikus, men vi når vi har angst befinner oss mest i «fight or flight»-delen, eller sympatikus.
Likevel er det mange mennekser som både sliter med angst og med depresjon.
Jeg må innrømme at dette derfor er noe som jeg synes er vanskelig å helt skjønne, men jeg vet at vi ved å aktivere vagusnerven sørger for en større balanse mellom disse to delene, og at pustemønsteret vårt derfor kan bidra i positiv retning både mot angst og mot depresjon.
Den amerikanske pyskologen Dr Fred Muench er en av dem som har brukt pust både mot angst og depresjon. Jeg skrev til ham en gang fordi jeg ikke kunne finne en forskningsartikkel jeg hadde lest et sted da noen etterspurte den fra meg. Han kunne ikke huske å ha skrevet artikkelen jeg etterspurte, men skrev: «…..men jeg skjønner ikke hvorfor det er så viktig for dem å faktisk se denne artikkelen, for poenget er jo AT det funker.»
En annen amerikaner, psykolog og nevroforsker Peter Litchfield har klart å måle reduserte nivåer av CO2 ved en rekke kroniske tilstander som tretthet og depresjon blant annet. Som vi vet får vi lavere verdier av CO2 når vi puster for store mengder med luft, blant annet ved å puste gjennom munnen. Ved lavere nivåer av CO2 vil vi også miste evnen vår til å tilpasse oss stress.
Det gjenstår dessverre fortsatt mye forskning på pust, men heldigvis får flere og flere øynene opp for den store rollen pustemønsteret har på vår helse. Noe forskning finnes det derimot på pust og depresjon som du kan se om du trykker på linken under.
Mitt håp er at mange flere skal jobbe forebyggende i stedet for «reparerende» fordi jeg vet at vi ved hjelp av pusten kan få en så mye bedre hverdag! Det er så enkelt å bare gjøre «litt til», ikke gi seg og pushe grensene.
Problemet da er at vi veldig lett kan møte den berømmelige veggen, bli utbrente, få vondter og bli syke.
Håper du tar deg en pustepause i løpet av dagen i dag!
Mange deilige utpust fra Anette:-)